Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015

Η ολική επαναφορά του Δημήτρη

Ακολουθήστε το ανανεωμένο blog μας  στην νέα του διεύθυνση:


http://bodysolutions.gr/blog/


www.bodysolutions.grΤα τελευταία 4 χρόνια το πελατολόγιο μου αποτελείται κυρίως από άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας το οποίο τους περιορίζει κινητικά. Παράλληλα το μεγαλύτερο μέρος της μελέτης μου κατευθύνεται προς τις παθήσεις αυτών των ατόμων. Παρόλα αυτά το ενδιαφέρον μου για την σωματική εμφάνιση και καλαισθησία συνέχιζε να δεσμεύει ένα μεγάλο μέρους του χρόνου μου.


Η περίπτωση του Δημήτρη

Γνωρίζω τον Δημήτρη  από το 2002. Ήταν πάντα πολύ αθλητικός, με ευρύ φάσμα αθλητικών εμπειριών. Η ανήσυχη φύση του τον έσπρωξε να ασχοληθεί συστηματικά με δραστηριότητες όπως η ελεύθερη κατάδυση, η ποδηλασία σε βουνό, το snow board και η σκοποβολή.

Τα τελευταία 2 χρόνια δέχεται την καθοδήγηση μου στην προπόνηση αντιστάσεων. Ενσωμάτωσε στις δραστηριότητες του την προπόνηση με αντιστάσεις σαν συμπλήρωμα για την ενίσχυση της απόδοσης του στο snow board. Στην πορεία κατάλαβε ότι εκτός από την ενίσχυση της απόδοσης, ενισχύθηκε και η ανθεκτικότητα του στους συνήθεις τραυματισμούς του snow board, με την πλειονότητα τους να αποτελούν προϊόν κακής πτώσεις.

Γνωρίζοντας το τι ακριβώς κάνει ο Δημήτρης όταν ανεβαίνει στην σανίδα και το ποδήλατο του μπορώ να πω σχεδόν με περηφάνια ότι αυτά τα δύο χρόνια τα πέρασε μόνο με μια ακρωμιοκλειδική κάκωση 2ου βαθμού στον δεξί ώμο και μερικές ενοχλήσεις για μικρό χρονικό διάστημα στο δεξί γόνατο. Ξεπεράστηκαν και τα δύο αποτελεσματικά χωρίς να περιορίζουν πλέον τις κινητικές του ανησυχίες.                                         Ο Δημήτρης εν δράσει.Αυτά τα δύο χρόνια ο Δημήτρης δεν ακολούθησε ποτέ κάποιο συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα (διαιτολόγιο). Έτρωγε όσο ήθελε όποτε ήθελε. Το σωματικό του βάρος όμως αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους απόδοσης και προστασίας από πτώσεις τόσο στο snow board όσο και στην ποδηλασία.


Η πρόκληση

Στις 21.05.2015 σε μια συνεδρία που είχαμε με αφορμή την εμφάνιση πόνου στην αριστερή οπίσθια λαγόνια ακρολοφία, συμφωνήσαμε ότι ήρθε η ώρα να μειώσει το σωματικό του βάρος και πιο συγκεκριμένα να μειώσει το σωματικό του λίπος. Ο Δημήτρης είναι 40 ετών, έχει ύψος 168cm και τότε ζύγιζε 84kg. Από την φύση του εμφανίζει  μεγάλη μυϊκή ανάπτυξη στην πρόσθια επιφάνεια των μηρών. Με πιο απλά λόγια οι τετρακέφαλοι του είναι υπερβολικοί ανεξάρτητα από την αθλητική δραστηριότητα με την οποία καταπιάνεται.


19.06.2015Μέσα σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα η εικόνα του άλλαξε. Για να φτάσει μέχρι εδώ έκανε μια σημαντική αλλαγή. Άρχισε να ζυγίζει την τροφή του και να μετράει τις θερμίδες του. Προσωπικά σπάνια αναλαμβάνω των προσδιορισμό θερμίδων και την σύσταση του διαιτολογίου των πελατών μου. Με εξαιρετικούς συνεργάτες όπως ο Ανδρέας Ζουρδός στα νότια και ο Θοδωρής Κάρτσωνας στα βορειοανατολικά ειλικρινά δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος. Στην περίπτωση του Δημήτρη έκανα μια υπέρβαση και προσδιόρισα τις θερμίδες που πρέπει να προσλαμβάνει ημερήσιος. Παράλληλα του ζήτησα να καταναλώνει 1.4γρ πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Επιζητώντας ένα σχετικά γρήγορο ρυθμό απώλειας βάρους στοχεύσαμε σε ένα ημερήσιο θερμιδικό έλλειμμα 600 θερμίδων. Σε όλη την διάρκεια του εγχειρήματος δεν χρησιμοποίησε κανένα συμπλήρωμα διατροφής.

Το πρόγραμμα φυσικών δραστηριοτήτων του Δημήτρη περιλάμβανε 3 προπονήσεις με
αντιστάσεις και 2 βόλτες με ποδήλατο την εβδομάδα. Με την βοήθεια ενός παλμογράφου το ενεργειακό κόστος για την προπόνηση αντιστάσεων προσδιορίστηκε στις 600 θερμίδες ανά προπόνηση, ενώ για την κάθε ποδηλατική εξόρμηση στις 1400 θερμίδες.


16.07.2015Η πρόοδος συνεχίστηκε. Το βάρος τους ανέρχονταν πλέον στα 74 κιλά. Σε αυτό το σημείο αποφασίσαμε να κάνουμε μια μικρή αναπροσαρμογή των θερμίδων στο νεοαποκτηθέν σωματικό του βάρος. Καταλήξαμε να αφαιρέσουμε άλλες 200 θερμίδες ημερησίως. Η  εβδομαδιαία φυσική δραστηριότητα διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με εξαίρεση μια χρονική περίοδος 7 ημερών όπου μειώθηκε λόγο διακοπών.


08.08.2015

19.09.2015

Αδιάκοπη πρόοδος, ασύγκριτη πειθαρχεία και συστηματικότητα.

Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας.

Δημήτρη σε ευχαριστώ πολύ για την άψογη συνεργασία και εμπιστοσύνη που έδειξες στο πρόσωπο μου όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου