Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011

Έρευνα της Κίνας-καρκίνος και φυτοφαγία μέρος Γ

Ακολουθήστε το ανανεωμένο blog μας  στην νέα του διεύθυνση:


http://bodysolutions.gr/blog/


www.bodysolutions.gr

Συνέχεια      
Ισχυρισμοί της έρευνας

Campbell 5
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συσχετίζεται συστηματικά αντίστροφα με την κατανάλωση 14 διαφορετικών ειδών φυτικών ινών (παρότι μόνο με ένα τύπο φυτικής ίνας η συσχέτιση είναι στατιστικά σημαντική). Ο καρκίνος του στομάχου συσχετίζεται αρνητικά με την κατανάλωση πράσινων λαχανικών καθώς  και την συγκέντρωση β-καροτίνης και βιταμίνης C στο πλάσμα που προσλαμβάνονται μόνο από φυτικές πηγές.

Denise Minger
Είναι γεγονός. Συμφωνούμε για πρώτη φορά. Ο παραπάνω ισχυρισμός συμπλέει με την υπάρχουσα θεωρία όσον αφορά την προστατευτική δράση των φυτικών ινών από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η ίδια λατρεύω τα λαχανικά και θα ήθελα πολύ να είναι έτσι. Πιο κάτω η σχέση διαφόρων φυτικών ινών με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Συνολική  πρόσληψη φυτικών ινών: -3
Συνολική πρόσληψη ουδέτερου απορρυπαντικού τύπου φυτικών ινών: -13
Συνολική πρόσληψη ημι-κυτταρίνης : -10
Συνολική πρόσληψη κυτταρίνης: -13
Συνολική πρόσληψη lignins που απομένει αφού αφαιρεθεί η φυτική ίνα cutin: -9
Συνολική πρόσληψη φυτικής ίνας  Cutin  : -14
Συνολική πρόσληψη  αμύλου: -1
Συνολική πρόσληψη Πηκτίνης: +3
Συνολική πρόσληψη ραμνόζης: -26 *
Συνολική πρόσληψη Fucose: 2
Συνολική πρόσληψη αραβινόζης: -18
Συνολική πρόσληψη ξυλόζης : -15
Συνολική πρόσληψη μαννόζης: -13
Συνολική πρόσληψη γαλακτόζη :-24

Το ερώτημα που προκύπτει είναι με ποιο τρόπο ακριβώς η φυτικές ίνες προστατεύουν από το καρκίνο του παχέος εντέρου. Για παράδειγμα η πρόσληψη φυτικών ινών συσχετίζεται αρνητικά και με την σχιστοσωμίαση. Η οποία συσχετίζεται θετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου με +89 με βάση τα δεδομένα της ίδια της έρευνας. Δηλαδή αποτελεί μια από τις ισχυρότερες  προγνωστικές παραμέτρους του καρκίνου στο παχύ έντερο. Τέλος η συσχέτιση των φυτικών ινών με το καρκίνο του παχέος εντέρου είναι παρόμοια με την συσχέτιση τους με την  σχιστοσωμίαση. Συγκεκριμένα η πηκτίνη και η  Fucose που είχαν την μικρότερη επίδραση στην εμφάνιση καρκίνου είχαν και την μικρότερη επίδραση στην προστασία από σχιστοσωμίαση. Από τα παραπάνω φαίνεται ότι η φυτικές ίνες δεν έχουν άμεση αντικαρκινική δράση στο παχύ έντερο αλλά βοηθούν στην μείωση μόλυνσης με σχιστοσωμίαση που αποτελεί και μία από της σημαντικότερες αιτίες για εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο.

Τέλος όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι η συγκέντρωση β-καροτίνης και βιταμίνης C στο πλάσμα έχει αρνητική συσχέτιση με τον καρκίνο του στομάχου για άλλη μια φορά δεν υπάρχει θέμα διαφωνίας. Φυσικά το παράδοξο πόσες φορές το χρόνο σε σχέση με το πόσα γραμμάρια λαχανικών το χρόνο κάνει την εμφάνιση του και εδώ. Κατά πάσα πιθανότητα μια γεωγραφική μεταβλητή φαίνεται να παίζει  σημαντικότερο ρόλο παρά η κατανάλωση λαχανικών γενικά.

Ημερήσια πρόσληψη πράσινων λαχανικών: +5
Φορές που καταναλώθηκαν πράσινα λαχανικά μέσα στο χρόνο: -35 **
β-καροτένιο πλάσματος: -14
βιταμίνης C πλάσματος: -13

Η συσχέτιση της βιταμίνης C και του β-καροτένιου είναι στατιστικά μη σημαντική. 

Γεωργάς
Δεν θα μπορούσα να προσθέσω κάτι.

Campbell 6
Οι ασθένειες του δυτικού κόσμου, στο σύνολο τους, συσχετίζονται σημαντικά με την αυξημένη συγκέντρωση  χοληστερίνης στο πλάσμα, η οποία συσχετίζεται με αυξημένη κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων.

Denise Minger
Από το βιβλίο του γνωρίζουμε ότι ο Campbell λέγοντας ασθένειες του δυτικού κόσμου εννοεί  τα καρδιακά νοσήματα, το διαβήτη, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, το καρκίνο του στήθους, το καρκίνο του στομάχου, την λευχαιμία και τέλος τον καρκίνο του ήπατος.  Πραγματικά η συγκέντρωση χοληστερίνης στο πλάσμα συσχετίζεται θετικά με πολλές από τις παραπάνω ασθένειες.

 Έμφραγμα του μυοκαρδίου και στεφανιαία νόσος: +4
Διαβήτης:+ 8
Καρκίνο του παχέος εντέρου: +44 **
Καρκίνος του ορθού: +30 *
Καρκίνος του μαστού:+ 19
Καρκίνο του στομάχου:+ 17
Λευχαιμία: +26 *
Ο καρκίνος του ήπατος:+ 37 *

Από τα παραπάνω φαίνεται μια εκπληκτικά μικρή συσχέτιση της χοληστερίνης με τον διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Για την ακρίβεια μικρότερη ακόμα και από αυτή που εμφανίζεται ανάμεσα στην κατανάλωση λαχανικών των διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα (+25,+12). Για την ώρα όμως θα αφήσουμε στην άκρη αυτές τις δύο ασθένειες με τον μικρό συντελεστή συσχέτισης και θα επικεντρωθούμε σε εκείνες τις ασθένειες που εμφανίζουν την μεγαλύτερη συσχέτιση με την συγκέντρωση χοληστερίνης στο πλάσμα. Θα ήθελα να σημειώσω ότι ο καρκίνος του στομάχου παρότι χαρακτηρίζεται σαν μια ασθένεια δυτικού τύπου από τον Campbell,  η Κίνα εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από αυτή την ασθένεια. Συγκεκριμένα το 50%  των θανάτων παγκοσμίως από καρκίνο του στομάχου προέρχεται από κατοίκους της Κίνας.
Ας αρχίσουμε λοιπόν με μία βουτιά στους σκοτεινούς θαλάμους του πεπτικού συστήματος και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Τι είναι αυτό που παραβλέπει ο Campbell στους καρκίνους του παχέος εντέρου και την χοληστερίνη;

Όπως ανέφερα και παραπάνω μια ασθένεια που ονομάζεται  σχιστοσωμίαση είναι προφανώς ένας ισχυρός παράγοντας ρίσκου για την εμφάνιση καρκίνου το παχύ έντερο και το ορθό.  Τα αριθμητικά δεδομένα από την ίδια την έρευνα τη συσχετίζουν  με +89*** με την εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο και το ορθό. Δηλαδή αποτελεί το μεγαλύτερο παράγοντα ρίσκου ανάμεσα σε 367 καταγεγραμμένες μεταβλητές.  Αυτό κύριες και κύριοι αποτελεί τον ορισμό της θετικής συσχέτισης όπως φαίνεται και από  το παρακάτω γράφημα.Τυγχάνει όμως παρόμοια συσχέτιση με +34* να εμφανίζει η σχιστοσωμίαση με την συγκέντρωση χοληστερίνης στο πλάσμα. Δηλαδή για κάποιο άλλο άγνωστο λόγο τα άτομα που εμφάνιζαν σχιστοσωμίαση, εμφάνιζαν και υψηλά επίπεδα χοληστερίνης. Είναι δύσκολο να πεις με σιγουριά για πιο λόγο συμβαίνει κάτι τέτοιο.  Ενδεχομένως ανάμεσα στα γκρουπ που εμφάνιζαν σχιστοσωμίαση  και αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης  να υπάρχει μια τρίτη κοινή μεταβλητή όπως το μολυσμένο πόσιμο νερό ή κάποια άλλη πηγή έκθεσης στο παράσιτο που προκαλεί σχιστοσωμίαση.


 Με βάση τα παραπάνω δεν θα έπρεπε να προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το  γεγονός ότι υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης συσχετίζονται με +33* με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού.Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εάν πραγματικά η χοληστερίνη ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο και το ορθό. Για να μπορέσουμε να βγάλουμε συμπέρασμα για αυτό, θα χρειαστεί να συσχετίσουμε την χοληστερίνη και τον καρκίνο τους παχέος εντέρου και του ορθού σε περιοχές που εμφανίζουν μηδενική μόλυνση με σχιστοσωμίαση.  Εάν η θεωρία του Campbell ισχύει τότε η συσχέτιση ανάμεσα στην χοληστερίνη και τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού  θα συνεχίσει να υπάρχει.


 
Το παραπάνω γράφημα διαψεύδει πανηγυρικά την θεωρία αυτή αφού η συσχέτιση ανάμεσα στην χοληστερίνη και τον καρκίνο του παχέος  εντέρου και του ορθού ανέρχεται στο μη σημαντικό +13. Έχουμε δηλαδή μια πτώση στη συσχέτιση από το +33* στο +13 αφαιρώντας τον παράγοντα σχιστοσωμίαση από το δείγμα μας. Τέλος λαμβάνοντας υπόψη την συσχέτιση της μπύρας με την χοληστερίνη +32 και με τον καρκίνο τους παχέος εντέρου και του ορθού με +40**  μπορούμε να οδηγηθούμε σε τελείως διαφορετικά αποτελέσματα, αφαιρώντας  εκείνες τις πόλης με την μεγαλύτερη κατανάλωση μπύρας. Έτσι η συσχέτιση της χοληστερίνης με τους προαναφερθείς καρκίνους γίνεται αρνητική -9. Αυτό δείχνει πόσο πολύ μπορεί να επηρεαστούν τα αποτελέσματα από διάφορες άλλες μεταβλητές.  

Γεωργάς

Είναι πολύ επικίνδυνο να διαμορφώνει κανείς θεωρίες χωρίς να έχει ελέγξει πρώτα όλες τις μεταβλητές που ασκούν σημαντική επίδραση στο ίδιο φαινόμενο. Στην περίπτωση αυτής της θεωρίας η σχιστοσωμίαση και το αλκοόλ ήταν αρκετές για να κατεδαφίσουν τελείως την δημιουργηθείσα συσχέτιση ανάμεσα στην χοληστερίνη και των καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού.

Πηγές:

http://rawfoodsos.com/2010/07/07/the-china-study-fact-or-fallac/#comment-287http://www.amazon.com/Diet-Life-Style-Mortality-China-Characteristics/dp/0801424534

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου