Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2011

Έρευνα της Κίνας-καρκίνος και φυτοφαγία μέρος Α

Ακολουθήστε το ανανεωμένο blog μας  στην νέα του διεύθυνση:


http://bodysolutions.gr/blog/


www.bodysolutions.gr''Ακόμα και μικρή αύξηση στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για αρρώστια.''

Αυτά είναι τα λόγια του T Colin Campbell από ένα συνέδριο επιδημιολογίας, παραπέμποντας σε σημαντικές συσχετίσεις που βρέθηκαν κατά την διάρκεια του προγράμματος  ''China-Cornell-Oxford'' .
Η έρευνα της Κίνας είναι ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2005 από τους,T Colin Campbell, Jacob  Gould  Schurman ομότιμο  καθηγητή  διατροφικής βιοχημείας στο πανεπιστήμιο του Cornell  και των Thomas M. Campbell  (γιό του T. Colin Campbell.)   Τα στοιχεία που παραθέτονται στο βιβλίο αυτό προέρχονται από το πρόγραμμα ''China-Cornell-Oxford'' το οποίο πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία των πανεπιστημίων  Cornell και Oxford καθώς και την συνεργασία της Κινεζικής Ακαδημίας Προληπτικής Ιατρικής. Το πρόγραμμα διήρκησε 20 χρόνια. Το δείγμα συγκροτούσαν 6.500 πολίτες προερχόμενοι από 65  αγροτικές πόλης τις Κίνας. Η έρευνα  μελέτησε  της συσχέτιση  ανάμεσα στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων και την εκδήλωση ασθενειών όπως διάφορα είδη καρκίνου, διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, οστεοπόρωση και εκφυλιστικές ασθένειες του νευρικού συστήματος. Ο T Colin Campbell αποτέλεσε έναν από τους διευθυντές της έρευνας.

Το βιβλίο και το πρόγραμμα ''China-Cornell-Oxford'' αποτέλεσαν και αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα επιχειρήματα όσον ακολουθούν, πιστεύουν και προτρέπουν  την αποκλειστική φυτοφαγία.Τα ερωτήματα που προέκυψαν από αυτή την έρευνα ήταν πολλά. Χρειάστηκε χρόνο και πολύ προσεκτική στατιστική ανάλυση όλων των δεδομένων της έρευνας μέχρι να φανεί η πραγματική αλήθεια. Μια απλή ανάγνωση των συσχετίσεων όπως παραθέτονται στο βιβλίο εύκολα μπορεί να πείσει το μέσο αναγνώστη για το πόσο επικίνδυνο είναι το κρέας και τα παράγωγα του. Προσωπικά δεν πίστεψα ποτέ στην δεμονοποίηση του κρέατος. Το γεγονός ότι τρώγαμε κρέας από την πρώτη στιγμή ύπαρξης μας στη γη ήταν αρκετό για να μην ασχολούμαι με τέτοιου είδους θεωρίες. Ο κύριος λόγος που με ώθησε να αναζητήσω πιο χειροπιαστά στοιχεία για το αβάσιμο της παραπάνω θεωρίας ήταν οι πελάτες μου. Πως είναι δυνατόν τα νούμερα να αποτελούν μεγαλύτερη απόδειξη από την ιστορία; Αυτό αποτελεί προνόμιο της σύγχρονης δυτικής επιστήμης. Με κατάλληλο χειρισμό των στατιστικών εργαλείων μπορείς πλέον να αποδείξεις σχεδόν τα πάντα.
 
Για καλή μας τύχη η Denise Minger (http://rawfoodsos.com/about/ ) είχε τις ικανότητες και διέθεσε τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να αποδείξει με νούμερα και στατιστική ότι οι κύριοι ισχυρισμοί της έρευνας δεν ευσταθούν. Φυσικά μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε και με αριθμούς το πόσο επικίνδυνο είναι το στάρι για την υγεία του ανθρώπου πάντα με βάση τα δεδομένα που η έρευνα   ''China-Cornell-Oxford''  παραθέτει. Θα μου πείτε γιατί δεν μας ενημέρωσαν εξαρχής οι ίδιοι οι συντελεστές τις έρευνας. Προφανώς  ήταν πολύ απασχολημένοι να αποδείξουν αυτό που πίστευαν και όχι αυτό που πραγματικά συνέβαινε.

Στη συνέχεια θα παραθέτω μεταφρασμένα μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία που προέκυψαν από την μελέτη των στοιχείων της  έρευνας   ''China-Cornell-Oxford'' από την   Denise Minger.
      
 Ισχυρισμοί της έρευνας και αντίλογος

Campbell 1

''Η χοληστερίνη του πλάσματος σε συγκεντρώσεις  90-170 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο συνδέεται θετικά με τα περισσότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο. Η χοληστερίνη του πλάσματος συσχετίζεται θετικά με την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης ενώ συσχετίζεται αρνητικά με την κατανάλωση φυτικής πρωτεΐνης''

Denise Minger

Είναι γεγονός ότι στην έρευνα της Κίνας η χοληστερίνη συσχετίζεται με διάφορα είδη καρκίνου (όχι όμως με καρδιαγγειακά νοσήματα). Επίσης η χοληστερίνη συσχετίζεται θετικά με την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης  και αρνητικά με την κατανάλωση φυτικής πρωτεΐνης.
Δεν υπάρχει όμως καμία σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στα διάφορα είδη καρκίνου και την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης:  (* = p<0.05, ** = p<0.01, και *** = p<0.001. Δηλαδή όσο περισσότερα * τόσο μεγαλύτερη η στατιστική σημαντικότητα )

Λέμφωμα: -18
Καρκίνος του πέους: -16
Καρκίνος του ορθού: -12
Καρκίνος της ουροδόχου κύστεως: -9
Καρκίνος του παχέος εντέρου: -8
Λευχαιμία: -5
Ρινοφαρυγγικός καρκίνος: -4
Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: -4
Καρκίνο του παχέος εντέρου: -3
Καρκίνος του ήπατος: -3
Καρκίνο του οισοφάγου: +2
Καρκίνος του εγκεφάλου: +5
Καρκίνος του μαστού: +12

Αντίθετα στην περίπτωση  της φυτικής πρωτεΐνης:
Ρινοφαρυγγικός καρκίνος: -40 **
 Καρκίνος του εγκεφάλου : -15
Καρκίνος του ήπατος: -14
Καρκίνος του πέους: -4
Λέμφωμα: -4
Καρκίνο της ουροδόχου κύστεως: -3
Καρκίνος του μαστού: +1
Καρκίνο του στομάχου: 10
Καρκίνος του ορθού: 12
Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: 12
Καρκίνο του παχέος εντέρου: +13
Λευχαιμία: +15
Καρκίνο του οισοφάγου 18
Καρκίνος του παχέος εντέρου: 19

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η μέση συσχέτιση της ζωικής πρωτεΐνης με τα διάφορα είδη καρκίνου είναι +3 ενώ η μέση συσχέτιση της φυτικής πρωτεΐνης ανέρχεται στο +12.Για πιο λόγο λοιπόν το κρέας να συνδέεται τόσο έντονα από την έρευνα με τα διάφορα είδη καρκίνου;
Επίσης αυτό που παραλείπει να αναφέρει στην έρευνα ο Campbell είναι ότι τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα επηρεάζονται και από άλλες παραμέτρους εκτός από την ζωική πρωτεΐνη και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Συγκεκριμένα κατά +32* για την σχιστοσωμίαση (http://en.wikipedia.org/wiki/Schistosomiasis) και στο +30* για την ηπατίτιδα β.

Γεωργάς

Με λίγα λόγια η έρευνα δεν μπόρεσε να ενοχοποιήσει  το κρέας άμεσα αλλά έμμεσα λόγο της συσχέτισης του με την χοληστερίνη. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι αποτελεί και το καλύτερο τρόπο για να αποδείξεις την εγκυρότητα της υπόθεσης σου.

Campbell 2

''Ο καρκίνος του μαστού συσχετίζεται με την κατανάλωση ζωικού λίπους (που συσχετίζεται με την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης) και αντίστροφα με την ηλικία εμμηναρχής. (οι γυναίκες που εμφανίζουν καθυστερημένα  έμμηνο ρύση για πρώτη φορά έχουν μικρότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού)''

Denise Minger

Τα δεδομένα της έρευνας έδειξαν  ότι όντως  υπάρχει μια μη σημαντική αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στον καρκίνο του μαστού και την ηλικία εμμηναρχής της τάξεως του       -20.  Επίσης από τα δεδομένα προκύπτει μια μη σημαντική θετική συσχέτιση της τάξεως του +18 ανάμεσα στον καρκίνο του μαστού και το ποσοστό λίπους που περιέχει το διαιτολόγιο. Επίσης μια  μη σημαντική θετική συσχέτιση της τάξεως του +22 με την συνολική κατανάλωση λίπους σε γραμμάρια. Το ερώτημα όμως  είναι μήπως υπήρχαν και άλλες διατροφικές ή τρόπου ζωής  συνήθειες που συσχετίζονταν  θετικά με τον καρκίνο του μαστού και καταγράφηκαν κατά την διάρκεια της έρευνας ; Ναι υπήρχαν.
Το επίπεδο της γλυκόζης: +36 **
Κατανάλωση Κρασιού: +33 *
Η κατανάλωση αλκοόλ: +31 *
Ετήσια κατανάλωση φρούτων:+ 25
Ποσοστό του πληθυσμού που εργάζονται στη βιομηχανία:+ 24
Εξαχλωροκυκλοεξάνιο στα τρόφιμα: +24
Επεξεργασμένα άμυλο και κατανάλωση ζάχαρης: +20
Κατανάλωση Καλαμπόκι: +20
Καθημερινή κατανάλωση μπύρας:+ 19
Πρόσληψη οσπρίων:+ 17

Γεωργάς

Δηλαδή ενώ υπήρχαν παράμετροι που αξιολογήθηκαν από την έρευνα και αποδείχτηκε ότι η  συσχέτιση τους  με το καρκίνο του μαστού ήταν σημαντικότερη από το λίπος παραγκωνίστηκαν. Η προκατάληψη της έρευνας απέναντι στο κρέας γίνεται για άλλη μια φορά εμφανής.

Σύντομα ακολουθεί το β μέρος και φυσικά η πηγές.

24 σχόλια:

 1. Γιώργο μπράβο για την μετάφραση. Από τα πιο σημαντικά άρθρα πάνω στο θέμα αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΛΕΤΕ ΚΑΠΙΟΙ ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΑΤΟΜΑ ΠΡΩΣΟΠΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΚΡΕΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ.ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ YOU TUBE ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΝ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΑΝ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΑΠΛΑ ΣΤΑΑΜΤΩΝΤΑΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΖΩΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΤΡΩΓΩΝΤΑΣ ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΧΥΜΟΥΣ.ΟΠΟΤΕΣ ΜΗΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΑΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΖΩΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΑΠΛΑ ΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.ΜΗΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΑΤΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σωστός.Εχει αποδειχθεί χιλιάδες φορές.
   Γιατί βγάζουν τέτοιες βλακειες δεν γνωρίζω.
   Κάποια συμφεροντα όπως παντα.

   Διαγραφή
  2. ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΣΗΜΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ ΖΩΩΝ.ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΑΡΡΩΣΤΑ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΑ ΖΩΑ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΟΡΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΓΑΛΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑΛΗΠΤΩΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΓΕΝΝΗΣΗΣ.

   Διαγραφή
 3. Οι προσωπικές μαρτυρίες αφορούν τα θρησκευτικά δόγματα και όχι την αποδεικτική διαδικασία της επιστήμης. Η Chinese Study εξυπηρετεί τις προκαταλήψεις των σχεδιαστών της και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε ορθότατα από τον κ. Γεωργά. Επίσης να σας υπενθυμίσω ότι ήδη τρέχουν κλινικές μελέτες αποκλειστικής πρωτεινοφαγίας σε καρκινοπαθείς επειδή υπάρχουν πειστικές ενδείξεις περί ωφέλιμων δράσεων. Θελετε να τα γράψω και με κεφαλαία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Προσωπική μαρτυρία ενός άθεου (συγκεκριμένα του γράφοντος): πάντα ήμουν φιλάσθενος. Συνέχεια, με ψύλλου πήδημα, ανέβαζα πυρετούς. Τον τελευταίο χρόνο είμαι αυστηρά χορτοφάγος. Όσες φορές πήγαινα να αρρωστήσω η αδιαθεσία ή (σπανιότατα) ο ελαφρύς πυρετός υποχωρούσε από μόνος του με ένα καλό ύπνο. Έτυχε πόσες φορές να εκτεθώ σε συνθήκες που κανονικά θα κρυολογούσε κάνεις και το μόνο που πάθαινα ήταν να ερεθίζονται τα λαιμά μου και μετά από πάνω-κάτω 15 ώρες να επανέρχονται στα κανονικά τους. Με λίγα λόγια εδώ και ένα χρόνο δεν κατάφερε αρρώστια να με καταβάλει.
  Ποιο θρησκευτικό δόγμα εξυπηρέτησε αυτή η μαρτυρία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προσπαθείστε να κατανοήσετε καλύτερα την πρώτη πρόταση του.

   Διαγραφή
  2. Ενημερώνω ότι το άρθρο αυτό και τα σχόλια του έχουν μεταφερθεί πλέον στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

   http://bodysolutions.gr/erevna-ths-kinas-karkinos-kai-fytofagia-meros-a/

   Όσον αφορά το ζητούμενο του σχολίου σας. Προσωπικά καθώς και ο χρήστης ''INHEALTHANDDISEASE'' δεν αναφερθήκαμε με την φράση ''Θρησκευτικά δόγματα'' στο σχόλιο του Ανώνυμου στις 6 Ωκτωβρίου 2013 ώρα 4:34. Πιο συγκεκριμένα το σχόλιο του χρήστη INHEALTHANDDISEASE ''Οι προσωπικές μαρτυρίες αφορούν τα θρησκευτικά δόγματα και...'' αναφέρεται στο σχόλιο του χρήστη ntinos pentespitis.

   Διαγραφή
 5. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ξεκαθαρίσω το εξής: Η μετάφραση αυτού του άρθρου ποτέ δεν είχε σκοπό οι χορτοφάγοι που αισθάνονται καλά με τις διατροφικές τους επιλογές να συμπεριλάβουν το κρέας ξανά στην διατροφή τους. Για την ακρίβεια δεν με ενδιαφέρει ποιες είναι οι διατροφικές επιλογές των συμπολιτών μου. Αυτό το οποίο δεν ανέχομαι είναι τρομολάγνους, φυτοφάγους, φανατισμένους και μισότρελους ψευδό επιστήμονες που προσπαθούν να επιβάλουν τις διατροφικές τους συνήθειες σε όσους απολαμβάνουν να καταναλώνουν κρέας. Όταν λες κάτι που αφορά την υγεία άλλων ανθρώπων πρέπει να μπορείς να το υποστηρίξεις και με τα ανάλογα επιστημονικά στοιχεία, όχι με πάθος, υποκειμενισμό και φανατισμό.

  Ανώνυμε θα μπορούσα να σου περιγράψω μια ιστορία παρόμοια με την δικιά σου χωρίς να έχω υπάρξει φυτοφάγος. Έχοντας υπάρξει άτομο που κατανάλωνε κρέας 2 -3 φορές την εβδομάδα σε ένα γεύμα. Ήμουν και εγώ ασθενικός, με χαμηλό αιματοκρίτη (αιμοσφαιρίνη 12-13). Τα τελευταία 3 χρόνια που τρώω κρέας 2-3 φορές την ημέρα νιώθω πιο υγιής, παραγωγικός και δυνατός από ποτέ. Η αιμοσφαιρίνη μου βρίσκεται στο 16-17 (μπορώ να δίνω αίμα 4 φορές το χρόνο) και δεν νοσώ περισσότερο από 24 ώρες (χωρίς συνάχι και πόνο στο λαιμό) παρ' ότι εργάζομαι σε ένα χώρο γεμάτο αρρώστους.

  Θα μπορούσα να γενικεύσω και να κάνω κρεατοφαγικές συστάσεις. Δεν τις κάνω όμως. Επίσης, η παραπάνω μετάφραση, σε κανένα σημείο της δεν κάνει κρεατοφαγικές συστάσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μιστερ,αυτοί που απολαμβάνουν το κρέας και το τσιγάρο,θα πρέπει να ξέρουν ότι θα απολαύσουν και μια σοβαρή ασθένεια αργά η γρήγορα, που θα συντομευσει την ζωή τους.Η φύση δεν μας έκανε με δόντια τιγρίσια, ούτε με έντερα σαρκοφάγου.Επίσης δεν έχουμε στο κεφάλι κανένα φουγάρο για να φεύγουν οι καπνοί.
   Σας έπεισα κ.Επιστημονα;

   Διαγραφή
  2. Οχι. Αναρωτιέμαι αν η φύση σας έκανε για να χρησιμοποιήτε πληκτρολόγιο και να κάθεστε μπροστά σε μια οθόνη. Να οδηγείτε αυτοκίνητο και να κοιμάστε σε κρεβάτι. Να επισκέπτεστε το γιατρό όταν είστε άρρωστος. Σας προτείνω λοιπόν, άμεση μετακόμιση σε σπηλιά στην ζούγκλα, κοντά στην φύση.

   Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
 6. Οι κρεοφαγικές συστάσεις γίνονται έμμεσα και είναι προφανείς.
  Από το άλλο μέρος το ότι οι επιστήμονες θέλουν συνήθως να επιβεβαιώνουν τη δική τους άποψη είναι αλήθεια και, αν όντως ήταν αυτή η περίπτωση, τότε έπρεπε κάποιος να αντικρούσει την έρευνα αυτή για τον τρόπο που έγινε. Αλλά το ίδιο συμβαίνει βέβαια και με την αντίθετη άποψη. Επίσης τα μεγάλα συμφέροντα βρίσκονται στη μεριά του κρέατος και των γαλακτοκομικών και επομένως περισσότερες πιθανότητες θα μπορούσε να εικάσει κανείς για κακή προαίρεση στην παραπάνω αντίκρουση. Οι πολέμιοι της φυτοφαγίας εξάλλου δεν επιχειρούν να την καταρρίψουν, αλλά να δημιουργήσουν τέτοια σύγχυση ώστε κανείς να παραιτηθεί από το ψάξιμο του σωστού και να μείνει στις συνήθειές του.

  Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι σε μερικούς ανθρώπους μάλλον το κρέας ταιριάζει περισσότερο. Επιπλέον η υγεία είναι ζήτημα πολυπαραγοντικό όπως σωστά επισημάνθηκε παραπάνω και πρέπει να ερευνώνται όλα τα στοιχεία. ΑΛΛΑ σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί σοβαρά ότι οι ορμόνες και τα αντιβιοτικά στο κρέας και το γάλα κάνουν καλό σε κανέναν και αν κανείς τα αντέχει, αυτό μπορεί να σημαίνει πως έχει εκ των προτέρων γερό οργανισμό και μπορεί να αντιστέκεται σε αυτά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δεν ξερω να το πω επιστημονικα,εγω ειμαι απο την ικαρια.
  Τρωμε τα παντα πινουμε κρασι και ζουμε πολυ!!!
  Δεν εχουμε ομως κατι πολυ βασικο το οποιο εχετε ολοι εσεις....
  ...ΑΓΧΟΣ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ο γεωργας με ενα πτυχιο τεφαα λεει τρελοεπιστημονα τον ανθρωπο που επι 20 χρονια περιοδευε τον πλανητη...αντε αγορι μου κανε καμια καμψη σε καμια τυπισσα με κολαν,η αλλη η denise 25 χρονων αγραμματη της στελνουμε μυνηματα και ουτε απανταει για νεες ερευνες γυρω απο το κοκκινο κρεας...ΟΥΣΤ ΑΓΡΑΜΜΑΤΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν πιστεύουμε κάποιον επειδή έχει "πτυχία", ούτε επειδή "περιοδευε τον πλανητη".
   Αυτοί είναι λόγοι για να πιστέψει κάποιον η γιαγιά μου, που δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

   Πιστεύουμε κάποιον όταν κρίνουμε την μελέτη του, αυτά που λέει και όταν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία.

   Φυσικά δεν περιμένω αυτό να το καταλάβει κάποιος που γράφει "ΟΥΣΤ ΑΓΡΑΜΜΑΤΕ", ενώ όπως φαίνεται ο ίδιος δεν γνωρίζει τη διαφορά πεζών/κεφαλαίων και αγνοεί την ύπαρξη τόνων. Το αναφέρω απλά γιατί μπορεί να βοηθήσει κάποιους άλλους να καταλάβουν.

   Διαγραφή
 9. Δεν βρίσκω κάποιο εποικοδομητικό νόημα σε φτηνό σχόλιο κάποιου που κρύβεται πίσω από την ανωνυμία. Παρόλα αυτά η δημοσίευση του θα δώσει την ευκαιρία σε άλλους αναγνώστες αυτής της μετάφρασης, να καταλάβουν τον τρόπο σκέψης και έκφρασης《μορφωμένων》ακόλουθων της εκάστοτε αυθεντίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Γεωργα Γιωργο λες οτι ναναι σε ΠΑΜΠΟΛΛΑ σημεια που αν τα κανω copy θα παθω συνδρομο καρπιαιου σωληνα.Διαβασε ΒΑΣΙΚΗ ανθρωπινη βιολογια,δες πως ειναι φτιαγμενος ο ανθρωπος και δεν μπορεις με 2 πραγματα που λες να θες να καταρριψεις γιγαντες του χωρου οπως ο Καμπελλ,Ορνις,Εσσελσταιν κτλ.Σε καποια ουτε εγω συμφωνω και ειμαι φυτοφαγος (ΟΧΙ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΣ) δεν τρωω χορτα,αλλα στην τρομακτικη πλειοψηφια αυτων που λενε εχουν δικιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ανώνυμε. Το παραπάνω είναι μετάφραση σε ποσοστό 99%. Η σειρά των άρθρων δεν αναφέρεται σε δύο πράγματα, αλλά αναρίθμητα σφάλματα εσκεμένα ή μή, από τα δεδομένα που ο ίδιος ο Κάμπελ συνέλεξε και διέθεσε στο κοινό. Αν πρέπει να διαλέξω ανάμεσα στην τυφλή αποδοχή 《ΓΙΓΑΝΤΩΝ》και την πιθανότητα συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα θα προτιμήσω το δεύτερο. Είμαι ανοιχτός σε μαθήματα βασικής ανθρώπινης βιολογίας και επιστημονικής αντιπαράθεσης ακόμα και απο έναν ανώνυμο. Ακολουθώντας τυφλά θεωρίες γιγάντων και την επίκλιση αυθεντιών η γή ακόμα θα ήταν το κέντρο του κόσμου με τον Ήλιο να περιστρέφετε γύρω της.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ας κανει ο καθενας στη ζωη του ο,τι νομιζει για σωστο.Αυτο που δεν μπορουμε να καταλαβουμε ειναι οτι ολοι οι ανθρωποι δεν σκεφτονται με τον ιδιο τροπο. Προσωπικα ειμαι υποστηρικτης της φυτοφαγιας με προσωπικες εμπειριες αποτελεσματων καποιων ασθενειων. Ως εκει ομως μην τρελαινομαστε αν καποιοι ανθρωποι δεν ασπαζονται τις ιδεες μας γιατι αν εμμενουμε στην αποψη μας με τροπο 'φασιστικο' κατανταει βλακεια. Σεβασμος πρωτα απο ολα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Τα στοιχεια και οι πραγματικες περιπτωσεις ασθενειων (που η διαιτα παιζει εναν ρολο απλα,ειναι πολλοι οι παραγοντες) ειναι εκει εξω ειτε καποιος θελει να τα δει επιστημονικα (την τελευταια δεκαετια ολοι την εχουν δει επιστημονες μη χεσω) ειτε καποιος θελει να τα δει απλα λογικα και εμπειρικα μεσω του οικογενειακου του περιβαλλοντος κτλ.Τα κρεατα και ειδικα τα κοκκινα συνεχως αποδεικνυουν τι κανουν στην υγεια.Ο καθενας ακολουθει οτι νομιζει.In the end.Death is inevitable but suffering is optional.Καλη σας ορεξη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Jotun Heim θα ήθελα να μας παραθέσετε τα επιστημονικά στοιχεία που έχετε στην διάθεση σας, όσον αφορά το τι κάνουν τα {κρέατα} στην υγεία των ανθρώπων. Επίσης διαισθάνομαι ότι η παρένθεση σας (την τελευταια δεκαετια ολοι την εχουν δει επιστημονες μη χεσω) απευθύνεται σε όσους επιστήμονες δεν συμφωνούν με τις προσωπικές σας αντιλήψεις, σχετικά με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Όσον αφορά την ολοκλήρωση του σχόλιου σας {In the end.Death is inevitable but suffering is optional} μου θυμίζει τις δώδεκα εντολές. Ο συνδυασμός προσωπικών και οικογενειακών εμπειριών δεν έχει καμία σχέση και δεν πρέπει να συγχέεται με την επιστήμη και την μεθοδολογία της έρευνας. Ή ίδια επιστήμη και τα άτομα που την υπηρετούν κατά καιρούς, επέτρεψε σε εσάς και την οικογένεια σας να ζείτε κατά μέσο όρο περισσότερο και με πολύ υψηλότερο βιωτικό επίπεδο. Να προστατεύσετε από το κρύο και τις αρρώστιες. Να καλύπτεται αποστάσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα να επικοινωνείτε με όλο τον κόσμο χωρίς να περάσετε το κατώφλι του σπιτιού σας και να καλύπτεται τις διατροφικές σας ανάγκες χωρίς να αναλώνεται το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας για αυτό.

   Διαγραφή
 14. Εχουμε χασει αγαπητοι φιλοι.Μπερδευουμε θρησκευτικα δογματα με την διατροφη και την υγεια,αναρτουμε ενα σχολιο ως ειδικοι δηλαδη ως ιατροι,εκτος καιεαν υπαρχει γραφον συναδελφος και δεν το δηλωσε.Απο την εμπειρια,και τις καταγραφες μου τοσα χρονια στο δημοσιο συστημα υγειας εχω να αναφερω τα εξης κατα την ταπεινη μου αποψη.Η υπερκαταναλωση οποιουδηποτε διατροφικου προιοντος επιδρα αρνητικα στο επιπεδο υγειας του ανθρωπου,ειτε αυτο ειναι ζωικη πρωτεινη ειτε φυτικη,ειτε οτιδηποτε.Ειναι δεδομενο οτι η ζωικη πρωτεινη ειναι επιβαρυμενη με ολα τα χειριστα της βιομηχανοποιησης,.Το ιδιο υσχυει και για τις ντοματες τον Γεναρη που τρωει ο κοσμος.Η υπερχοληστεριναιμια εκτος της γονιδιακης επικτιτης,οφειλεται σε μεγαλο βαθμο στα γαλακτοκομικα ,παρα σε καταναλωση ζωικης πρωτεινης.Βεβαιως τα τελαιυταια χρονια ο κοσμος τρωει κρεας καθημερινα,μα...και μπροκολο να τρως καθε μερα καποια στιγμη θα εκδηλωσεις συμπτωματα ευαιρεθιστου εντερου ,και πονους και σπασμους.Η απαραβατη αρχη λεει ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ,δυστυχως ομως αυτο δεν τηρειται σχεδον ποτε και ψαχνουμε να βρουμε τι φταιει ενω φταιει καθαρα ο δικος μας ωχαδερφισμος και η διατροφικη μπουλντοζωποιηση της διατροφης μετατρεποντας το σωμα σε μια αδηφαγο μπετονιερα με ολεθρια αποτελεσματα.Δεν αναφερεται επισης η υπερ υπερκαταναλωση ζαχαρης σε ολες της τις μορφες.Η ειδικοτητα μου δεν μου επιτρεπει να επεκταθω σε διατροφικες οδηγιες ,ακτινολογια ασκω αλλα παρολα αυτα εχω καταγραψει και παρακολουθησει εκατονταδες περιστατικα κλινικα και μη,τωρα εαν μπερδευουμε θρησκειες, κρεατα,ποδοσφαιρο,πολιτικη και δεν ξερω τι αλλη μπουρδα ειμαστε αξιοι της τυχης μας μην πω κατι ποιο βαρυ και γινω χυδαιος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή