Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2011

Έρευνα της Κίνας-καρκίνος και φυτοφαγία μέρος B

  

Ακολουθήστε το ανανεωμένο blog μας  στην νέα του διεύθυνση:


http://bodysolutions.gr/blog/


www.bodysolutions.gr




Ισχυρισμοί της έρευνας
Campbell 3
‘’Για αυτούς που βρίσκονται σε ζώνη υψηλού κινδύνου για καρκίνο στο ήπαρ ( λόγο χρόνιας ηπατίτιδας β) αυξημένη κατανάλωση ζωικών προϊόντων και/η αυξημένη συγκέντρωση  χοληστερίνης στο πλάσμα συσχετίζεται με ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο’’
Denise Minger
Για να δούμε την πραγματική επίδραση που μπορεί να έχει η κατανάλωση κρέατος στις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του ήπατος στον παρακάτω πίνακα παραθέτονται τα σχετικά στοιχεία των πόλεων που εμφανίζουν τα περισσότερα περιστατικά ηπατίτιδας β.



Στην πρώτη στήλη εμφανίζονται οι πόλεις με τα μεγαλύτερα ποσοστά ηπατίτιδας β.
Στην δεύτερη στήλη το ποσοστό % εμφάνισης ηπατίτιδας β σε κάθε πόλη.
Στην τρίτη στήλη η μέση ποσότητα ζωικών προϊόντων σε γραμμάρια, που κατανάλωνε ο πολίτης της κάθε πόλης.
Στην τέταρτη  στήλη τα περιστατικά θανάτου αν 1000 κατοίκους λόγο καρκίνου του ήπατος.
Το γράφημα που προκύπτει από τον παραπάνω πίνακα είναι κάπως έτσι:



 Με βάση τη θεωρία του Campbell θα έπρεπε σε περιοχές με αυξημένα επίπεδα μολύνσεων (>18%) από ηπατίτιδα β, η αυξημένη κατανάλωση κρέατος έπρεπε να ισοδυναμεί με περισσότερα περιστατικά καρκίνου του ήπατος. Στο παραπάνω γράφημα όμως η συσχέτιση που προκύπτει είναι μόνο +1. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποστηρίξει την παραπάνω θεωρία. Το πράγμα γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρων όταν συσχετίσουμε τα διάφορα είδη ζωικών προϊόντων με τον καρκίνο του ήπατος σε αυτές τις περιοχές.
 Το κρέας συσχετίζεται με καρκίνο του ήπατος με:  -7
 Το Ψάρι συσχετίζεται με:+ 11
 Τα αυγά συσχετίζονται με: -29
 Τα Γαλακτοκομικά συσχετίζονται με: -19
Με λίγα λόγια τα ζωικά προϊόντα δεν έχουν καμία συσχέτιση με τον καρκίνο του ήπατος. Ούτε θετική, ούτε αρνητική.

Τέλος όσον αφορά την αναφερόμενη συσχέτιση της χοληστερίνης του πλάσματος με το αυξημένο ρίσκο για καρκίνο του ήπατος  το αποτέλεσμα +37** το επιβεβαιώνει. Όταν όμως ψάχνουμε αυτή τη συσχέτιση μόνο στις πόλης με τα μεγαλύτερα ποσοστά ηπατίτιδας β τα αποτελέσματα για άλλη μια φορά δεν μπορούν να υποστηρίξουν την παραπάνω θεωρία.


Η συσχέτιση πέφτει από το +37** στο +8. Υπάρχει μια θετική συσχέτιση αλλά σε καμία περίπτωση σημαντική. Αν ήμουν στη θέση του Campbell θα αναζητούσα συσχετίσεις ανάμεσα στον καρκίνο του ήπατος και άλλες γνωστές μέχρι τώρα παραμέτρους όπως: η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ +33*, η συνολική κατανάλωση αλκοόλ +28*, το κάπνισμα +27*, η λήψη του βαρέως μετάλλου κάδμιο +38**,  την κατανάλωση κραμβέλαιου  +25*(http://en.wikipedia.org/wiki/Brassica_napus) και πάει λέγοντας.

Γεωργάς
Δεν θα μπορούσα να προσθέσω κάτι.
Campbell 4
‘’Τα καρδιοαγγειακά νοσήματα σχετίζονται θετικά με χαμηλότερη κατανάλωση πράσινων λαχανικών και την αυξημένη συγκέντρωση απολιποπρωτεΐνης β (ένα είδος χοληστερίνης που αποκαλείτε κακή) η οποία σχετίζεται με αυξημένη κατανάλωση ζωικής  πρωτεΐνης και μειωμένη κατανάλωση φυτικής  πρωτεΐνης.’’
Denise Minger
Ξεκινώντας να δούμε τη συσχέτιση των πράσινων λαχανικών με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Από το ερωτηματολόγιο μέση κατανάλωση πράσινων λαχανικών τη μέρα (σε γραμμάρια).

Έμφραγμα του μυοκαρδίου και στεφανιαία νόσος: +5
Υπερτασική καρδιοπάθεια: -4
Καρδιακή προσβολή: -8

Καμία συσχέτιση δεν δείχνει ότι η αυξημένη  κατανάλωση πράσινων λαχανικών  προστατεύει από τα  καρδιαγγειακά νοσήματα.

Από το ερωτηματολόγιο φορές που καταναλώνεις πράσινα λαχανικά το χρόνο.

Έμφραγμα του μυοκαρδίου και στεφανιαία νόσος: -43**
Υπερτασική καρδιοπάθεια: -36**
Καρδιακή προσβολή: -35**

Πραγματικά περίεργο. Η σημαντικότητα της συσχέτισης επιβεβαιώνετε μόνο από τις φορές κατανάλωσης μέσα στο χρόνο και όχι από την ημερήσια κατανάλωση σε γραμμάρια.

Εν συντομία η γεωγραφία παίζει καθοριστικό ρόλο  στην προσβασιμότητα των πολιτών σε λαχανικά. Ο πραγματικός προστατευτικός παράγοντας απέναντι στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων  δεν θα μπορούσε να είναι τα λαχανικά αλλά κάτι άλλο.

Τέλος  οι ισχυρισμοί του Campbell για την σχέση των καρδιαγγειακών νοσημάτων με την  συγκέντρωση απολιποπρωτεΐνης β, καθώς και την επίδραση του κρέατος και των λαχανικών στα επίπεδα της επιβεβαιώνονται.

Aπολιποπρωτεΐνη β:
 Έμφραγμα του μυοκαρδίου και στεφανιαία νόσος: +37**
Υπερτασική καρδιοπάθεια: +35*
Καρδιακή προσβολή: +35*

Συσχέτιση κρέατος και απολιποπρωτεΐνης β:+25*
Συσχέτιση λαχανικών και απολιποπρωτεΐνης β:-37**
Συσχέτιση ψαριού και απολιποπρωτεΐνης β:+16

Τα προβλήματα για αυτή τη θεωρία αρχίζουν όταν προσπαθούμε να συσχετίσουμε το κρέας με τα καρδιαγγειακά νοσήματα:

Έμφραγμα του μυοκαρδίου και στεφανιαία νόσος: +1
Υπερτασική καρδιοπάθεια: +25*
Καρδιακή προσβολή: +5

Να συσχετίσουμε το ψάρι με τα καρδιαγγειακά νοσήματα:

Έμφραγμα του μυοκαρδίου και στεφανιαία νόσος: -11
Υπερτασική καρδιοπάθεια: -9
Καρδιακή προσβολή: -11

και τέλος τη σχέση υπερτασικής καρδιοπάθειας και των παρακάτω τροφών:

Την πρόσληψη γάλος και γαλακτοκομικών προϊόντων: +30 **
Πρόσληψη αυγών: -28
Πρόσληψη Κρέατος: -4
Πρόσληψη Ψαριού: -14

Η πλήρης απογύμνωση της παραπάνω θεωρίας προκύπτει όταν αποπειραθούμε να συσχετίσουμε τη φυτική  πρωτεΐνη με τα καρδιαγγειακά νοσήματα (με βάση τα δεδομένα από την έρευνας της Κίνας):
Έμφραγμα του μυοκαρδίου και στεφανιαία νόσος: +25*
Υπερτασική καρδιοπάθεια: -10
Καρδιακή προσβολή: -3

Και τέλος με βάση την σύνθετη διατροφική ανάλυση από την έρευνα της Κίνας:

Έμφραγμα του μυοκαρδίου και στεφανιαία νόσος: +21
Υπερτασική καρδιοπάθεια: 0
Καρδιακή προσβολή: +12

Ένα από τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν είναι για πιο λόγο να αναφέρεται ότι η κατανάλωση λαχανικών έχει προστατευτική δράση και να μην αναφέρεται το ψάρι. Ο Campbell πετυχαίνει να αποδείξει τη σχέση του κρέατος με την   απολιποπρωτεΐνης β αλλά όταν προσπαθεί να αποδείξει την συσχέτιση του κρέατος με τα καρδιαγγειακά σε καμία περίπτωση δεν θεωρείτε επιτυχής. Θα έπρεπε να ασχολείται με το ποίοι είναι οι λόγοι που οδηγούν σε αύξηση της απολιποπρωτεΐνης β και παράλληλα των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Γεωργάς
Για άλλη μια φορά η σκοπιμότητα του Campbell είναι εμφανής. Θέλει με κάθε τρόπο να επιβεβαιώσει την υπόθεση του και όχι να βρει το τι πραγματικά συμβαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου